11 خاصیت شگفت انگیز پودر کاکائو برای سلامتی

به گزارش مجله سرگرمی، بعضی معتقدند کاکائو نخستین بار در تمدن مایای آمریکای مرکزی استفاده شد. بعد هم در قرن شانزدهم، فاتحان اسپانیایی آن را با خود به اروپا بردند و خواص کاکائو باعث شد خیلی زود جای خود را به عنوان دارویی مؤثر میان مردم باز کند. حتما می دانید که دانه های کاکائو را خُرد می نمایند تا پودر کاکائو به دست بیاید و چربی آن را هم برای کرهٔ کاکائو می گیرند. امروزه کاکائو برای نقشی که در فراوری شکلات دارد معروف است.

11 خاصیت شگفت انگیز پودر کاکائو برای سلامتی

1. سرشار از پلی فنول است که چندین فایده برای سلامتی دارد

پلی فنول ها (Polyphenol) در واقع آنتی اکسیدان هایی هستند که به طور طبیعی در میوه ها، سبزیجات، چای و شکلات وجود دارند. آن ها فایده های زیادی برای سلامت انسان دارند، از جمله کاهش التهاب، جریان خون بهتر، فشار خون کمتر، و سطح کلسترول و قند خون متعادل تر.

کاکائو یکی از غنی ترین منابع پلی فنل است. فلاوانول (Flavanol) زیادی هم دارد که تأثیرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی آن قوی است. اما فراوری و حرارت دادن، ممکن است باعث از دست رفتن خواص کاکائو گردد.

گاهی اوقات هم با مواد قلیایی ترکیب می گردد تا تلخیِ آن کاهش یابد و همین، باعث کاهش 60 درصدی محتوای فلاوانول می گردد.

بنابراین اگرچه کاکائو منبع غنی پلی فنل است، اما خواص کاکائو در همهٔ محصولات حاوی آن، یکسان نیست.

2. سطح نیتریک اکسید را متعادل می نماید و فشار خون بالا را کاهش می دهدکاکائو چه به صورت پودر و چه شکلات تلخ، می تواند به کاهش فشار خون یاری کند. نخستین بار جزیره نشین های آمریکای مرکزی متوجه این خاصیت شدند. آن هایی که کاکائو می نوشیدند، نسبت به کسانی که از کاکائو استفاده نمی کردند، فشارخون بسیار پایین تری داشتند.

فلاوانول موجود در کاکائو، سطح نیتریک اکسید (Nitric Oxide) خون را متعادل می نماید. در نتیجه، عملکرد رگ های خونی را بهتر می نماید و فشار خون را کاهش می دهد.

مطالعه ای روی 35 آزمایش انجام شد که طی آن ها میزان 1.4 تا 105 گرم محصولات کاکائو، یا تقریبا 30 تا 1218 میلی گرم فلاوانول به بیماران داده می شد. نتیجه اینکه کاکائو باعث کاهش اندک، اما قابل توجه 2 میلی متر جیوه ای (mmHg) فشارخون شد. این تأثیر، در افرادی که فشارخون بالایی داشتند، نسبت به کسانی که نداشتند و در مسن ترها، نسبت به جوان ترها، بیشتر بود.

اما باید به خاطر داشت که فراوری باعث کاهش چشمگیر تعداد فلاوانول ها می گردد؛ بنابراین انتظار نمی رود چنین خاصیتی در یک تکه شکلات معمولی هم دیده گردد.

3. خطر حملهٔ قلبی و سکته را کاهش می دهدبه نظر می رسد خواص کاکائو فراتر از کاهش فشارخون است و می تواند خطر حمله قلبی و سکته را هم کاهش دهد. کاکائوی سرشار از فلاوانول، سطح نیتریک اسید خون را بهتر می نماید، که باعث شل و بزرگ شدن عروق و رگ های خونی شده و جریان خون را بهتر می نماید.

علاوه براین، کاکائو کلسترول بد (LDL) را کاهش می دهد، اثر رقیق نمایندگی خون مانند آسپرین دارد، قند خون را متعادل تر می نماید و التهاب را کاهش می دهد. این خواص کاکائو با کاهش خطر حملهٔ قلبی، نارسایی قلبی و سکته در ارتباط هستند.

آنالیز 9 مطالعه روی 157809 نفر حاکی از آن است که مصرف بیشتر شکلات، تأثیر زیادی در کاهش خطر بیماری قلبی، سکته و مرگ دارد.

دو مطالعهٔ سوئدی هم نشان دادند مصرف 19 تا 30 گرم شکلات در روز با کاهش نرخ نارسایی قلبی در ارتباط است، اما چنین تأثیری در مصرف مقادیر بیشتر دیده نشد.

این نتایج حاکی از آن هستند که مصرف متناوب مقادیر کم از شکلاتِ سرشار از کاکائو، می تواند از قلب انسان محافظت کند.

4. پلی فنول ها جریان خون به مغز و عملکرد مغز را بهتر می نمایندچندین مطالعه نشان داده اند که پلی فنل هایی مانند آنچه در کاکائو وجود دارد، با بهبود عملکرد مغز و جریان خون، خطر بیماری های عصبی را کاهش می دهد. فلاوانول ها می توانند از سد خونی مغزی (BBB) عبور نموده و در فعل وانفعالات بیوشیمیایی شرکت نمایند که نورون ها و مولکول های مهمی برای عملکرد مغز فراوری می نمایند.

علاوه بر این، فلاوانول بر فراوری نیتریک اکسید هم اثر می گذارد، که عضلات عروق خونی را شل می نماید، جریان خون را بهتر می نماید و خون به مغز می رساند.

مطالعه ای دو هفته ای روی 34 فرد مسن نشان داد که پس از یک هفته، با مصرف کاکائوی سرشار از فلانوال، جریان خون به مغز تا 8 درصد و پس از دو هفته تا 10 درصد افزایش می یابد.

مطالعات دیگری هم نشان می دهند که مصرف روزانهٔ فلاوانول کاکائو می تواند عملکرد ذهنی را در افرادی که اختلالات ذهنی دارند یا ندارند، کاهش بدهد.

این مطالعات حاکی از آن هستند که کاکائو نقش مثبتی روی سلامت مغز و تأثیرات مثبت احتمالی هم بر بیماری های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون دارد. اما تحقیقات بیشتری باید انجام شوند.

5. حالت و نشانه های افسردگی را بهتر می نمایدعلاوه بر اثر مثبت کاکائو بر بیماری های ذهنی مرتبط با سن، تأثیر آن بر مغز، می تواند حالت و نشانه های افسردگی را هم بهتر کند. احتمالا اثر مثبت بر این حالت به خاطر فلاوانول های کاکائو، تبدیل تریپتوفان (Tryptophan) به سروتونین (Serotonin) تثبیت نمایندهٔ حالت طبیعی، محتوای کافئین یا همان احساس لذت از خوردن شکلات است.

مطالعه ای روی مصرف شکلات و سطح استرس در زنان باردار حاکی از آن است که مصرف بیشتر شکلات، با کاهش استرس و حال بهتر بچه در ارتباط است.

مطالعهٔ دیگری هم نشان داده که نوشیدن کاکائوی سرشار از پلی فنل، انسان را آرام تر و شادتر می نماید.

علاوه بر این ها، مطالعه ای روی مردان مسن حاکی از آن است که خوردن شکلات، با سلامت کلی بدنی و سلامت روانی هم در ارتباط است.

اگرچه نتایج این مطالعات امیدبخش هستند، اما پیش از آنکه نظری قطعی بدهیم، باید تحقیقات بیشتری روی خواص کاکائو برای حس وحال و افسردگی انجام شوند.

6. فلاوانول ها بر دیابت نوع 2 اثر می گذارندمسلما مصرف بیش از اندازهٔ شکلات برای قند خون خوب نیست، اما کاکائو چند اثر ضددیابتی هم دارد.

مطالعات آزمایشگاهی حاکی از آن هستند که فلاوانول های کاکائو می توانند هضم و جذب کربوهیدرات در روده را کُند کند، ترشح انسولین را بهبود ببخشد، التهاب را کاهش بدهد و باعث جذب شکر از خون به عضلات شوند.

بعضی مطالعات نشان داده اند که مصرف بیشتر فلاوانول ها، مانند آنچه در کاکائو وجود دارد، می تواند منجر به خطر کمتر ابتلا بهدیابت نوع 2 گردد.

آنالیز مطالعه روی انسان هم حاکی از آن است که خوردن شکلات تلخ یا کاکائوی سرشار از فلاوانول، می تواند حساسیت انسولین را کاهش بدهد، قند خون را متعادل کند و التهاب در افراد مبتلا به دیابت و همین طور افراد سالم را کاهش دهد.

علی رغم این نتایج امیدبخش، تناقض هایی هم بین تحقیق و مطالعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه تأثیر بسیار محدودی روی دیابت داشته یا اصلا هیچ اثری ندارد.

با وجود این، این نتایج به همراه تأثیرات مثبت قطعی تر بر سلامت قلب، نشان می دهند که پلی فنل های کاکائو می توانند اثر مثبتی بر جلوگیری یا کنترل دیابت داشته باشند، اما باید تحقیقات بیشتری انجام شوند.

7. به کنترل وزن یاری می نمایدجالب اینکه مصرف کاکائو، حتی به شکل شکلات، می تواند برای کنترل وزن مفید باشد. تصور بر این است که کاکائو می تواند استفاده از انرژی را تنظیم کند، اشتها و التهاب را کاهش و اکسیداسیون چربی و احساس سیری را افزایش بدهد.

مطالعه ای نشان داده افرادی که بیشتر شکلات مصرف می نمایند، نسبت به کسانی که کمتر شکلات می خورند شاخص تودهٔ بدنی (BMI) پایین تری دارند؛ علی رغم اینکه گروه اول کالری و چربی بیشتری هم مصرف می نمایند.

مطالعه ای هم روی کاهش وزن با رژیم کم کربوهیدرات اجرا شده است. در این مطالعه به شرکت نماینده ها روزانه 42 گرم شکلات 81 درصد کاکائو دادند و در نهایت متوجه شدند آن ها سریع تر از افردی وزن کم کردند که رژیم عادی داشتند.

مطالعات دیگری هم هستند که نشان می دهند مصرف شکلات، وزن را افزایش می دهد؛ اما بسیاری از این مطالعه ها بین نوع شکلات مصرفی تمایزی قائل نشده اند. خواص شکلات سفید و شیری، با شکلات تلخ یکسان نیست.

روی هم رفته، به نظر می رسد کاکائو و محصولات سرشار از کاکائو می توانند برای کاهش وزن یا حفظ وزن مفید باشند، اما مطالعه های بیشتری باید انجام شوند.

8. می تواند از انسان در مقابل سرطان حفاظت کندفلاوانول های موجود در میوه، سبزیجات و سایر خوراکی ها خواص ضدسرطانی، مسمومیت اندک و عوارض جانبی بسیار کمی دارند و به همین دلیل هم مورد توجه قرار گرفته اند.

میان همهٔ خوراکی ها، کاکائو از بیشترین میزان فلاوانول به ازای وزنش برخوردار است و می تواند میزان زیادی از این مادهٔ مفید را به رژیم غذایی شما اضافه کند.

مطالعات آزمایشگاهی روی ترکیب های کاکائو نشان می دهد که آن ها تأثیرات آنتی اکسیدانی دارد، از سلول ها در مقابل آسیب مولکول های واکنشی محافظت و با التهاب مبارزه می نماید، جلوی رشد و توسعه سلول ها را می گیرد و باعث مرگ آن ها می گردد.

مطالعات روی حیوانات با استفاده از رژیم غذایی سرشار از کاکائو یا عصاره های کاکائو، نتایج مثبتی در کاهش سرطان سینه،سرطان پانکراس، سرطان پروستات، سرطان کبد، رودهٔ بزرگ و همین طور لوکمی نشان داده اند.

مطالعات روی انسان ها حاکی از آن هستند که رژیم سرشار از فلاوانول با کاهش خطر سرطان در ارتباط است. اما شواهد متناقض هستند، چون بعضی آزمایش ها هیچ فایده ای ندارد و حتی بعضی از آن ها متوجه افزایش خطر شده اند.

مطالعات مختصر دربارهٔ رابطهٔ کاکائو و سرطان روی انسان ها، حاکی از آن هستند که کاکائو می تواند آنتی اکسیدان پرقدرتی باشد و چه بسا نقش مهمی هم در جلوگیری از سرطان ایفا نماید، اما تحقیقات بسیار بیشتری باید انجام شوند.

9. تئوبرومین و تئوفیلین برای مبتلایان به آسم مفید هستندآسم بیماری التهابی مزمنی است که باعث انسداد و التهاب راه های ورود هوا می گردد و می تواند مهلک هم باشد. تصور بر این است که کاکائو می تواند برای افراد مبتلا به آسم مفید باشد، زیرا حاوی ترکیب های ضدآسمی مانند تئوبرومین (Theobromine) و تئوفیلین (Theophylline) است.

تئوبرومین شبیه کافئین بوده و می تواند به سرفهٔ مداوم یاری کند. هر 100 گرم پودر کاکائو حاوی تقریبا 1.9 گرم از این ترکیب است. تئوفیلین هم به انبساط ریه ها، باز شدن مسیرهای ورود هوا و کاهش التهاب یاری می نماید.

مطالعه روی حیوانات نشان داده که عصارهٔ کاکائو می تواند تنگی نفس و ضخامت بافت ها را کاهش بدهد. اما این یافته ها هنوز روی انسان آزمایش نشده اند و تعیین نیست آیا کاکائو مناسب استفاده در داروهای ضدآسم است یا نه. بنابراین، هنوز زود است که بخواهیم در خصوص درمان آسم با کاکائو نظر بدهیم، هرچند که حیطهٔ جالبی برای تحقیق و آزمایش بیشتر است.

10. خواص کاکائو برای دندان ها و پوستچندین مطالعه حاکی از اثرات محافظتی کاکائو در مقابل بیماری های دندان و لثه هستند. کاکائو حاوی ترکیب های فراوانی است که خواص آنتی باکتریال، ضدآنزیمی و محرک دستگاه ایمنی دارند و روی سلامت دهان و دندان تأثیر می گذارند.

در مطالعه ای، به موش های مبتلا به باکتری دهانی، عصارهٔ کاکائو دادند و متوجه شدند پوسیدگی دندان این موش ها در مقایسه با موش هایی که فقط آب خورده بودند، بسیار کاهش یافته است.

اما مطالعهٔ چندانی روی انسان انجام نشده و از طرف دیگر، بیشتر محصولات کاکائو که انسان مصرف می نماید، حاوی شکر هم هستند. در نتیجه، محصولات جدیدی باید فراوری شوند که بتوانند خواص کاکائو برای سلامت دهان و دندان را هم به ارمغان بیاورند.

برخلاف نظر عامه، کاکائوی موجود در شکلات، باعث آکنه نمی گردد. در واقع پلی فنل های کاکائو خواص فراوانی هم برای پوست دارند. ثابت شده که مصرف بلندمدت کاکائو اثر حفاظتی در مقابل نور خورشید دارد، جریان خون پوست را افزایش می دهد و بافت سطح و هیدراتاسیون (رساندن مایع به) پوست را بهتر می نمایند.

11. به راحتی در رژیم غذایی جای می گیردمیزان دقیق کاکائویی که باید به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا از خواص کاکائو بهره ببرید، تعیین نیست.

سازمان ایمنی غذایی اروپا (European Food Safety Authority) برای استفاده از خواص کاکائو برای سلامت قلب، مصرف روزی 2.5 گرم پودر کاکائوی سرشار از فلاوانول یا 10 گرم شکلات تلخ سرشار از

فلاوانول را توصیه می نماید که حداقل 200 میلی گرم فلاوانول داشته باشند.

اما سایر محققان این اعداد را خیلی پایین می دانند، چون معتقدند برای استفاده از خواص کاکائو به میزان فلاوانول خیلی بیشتری احتیاج است.

روی هم رفته، باید محصولاتی از کاکائو را انتخاب کرد که حاوی فلاوانول فراوان باشند؛ هر قدر هم که کمتر فراوری شده باشند، بهتر است.

این ها هم توصیه های خوشمزه ای برای افزودن کاکائو به رژیم غذایی:

-شکلات تلخ: باید کیفیت خوبی داشته و حاوی حداقل 70 درصد کاکائو باشد.

-کاکائوی داغ: کاکائو را با شیر ترکیب و میلک شیک شکلاتی درست کنید.

-اسموتی: می توان کاکائو را به دستور تهیهٔ انواع مختلف اسموتی هم افزود و مزهٔ شکلاتی به آن ها داد.

-پودینگ: پودر کاکائو را به پودینگ اضافه کنید و از طعم خاص آن لذت ببرید.

-موس شکلاتی: آووکادو، کاکائو، شیر بادام و شیرین نماینده ای مثل خرما را با هم ترکیب و موس شکلاتی درست کنید.

-روی میوه ها: کاکائو را روی میوه هایی مثل موز و توت فرنگی بپاشید و ببینید چقدر خوشمزه می گردد.

-گرانولا بار: می توانید کاکائو را به گرانولا بار (Granola Bar) محبوب خود هم اضافه کنید تا طعم خاصی به آن بدهد و خواص آن برای سلامتی را هم چندبرابر کنید.

جمع بندیهزاران سال است که مردم از کاکائو استفاده می نمایند و به بخش بزرگی از آشپزی مدرن تبدیل شده است. این مادهٔ مغذی علاوه بر اینکه بسیار خوشمزه است، خواص زیادی هم دارد؛ بعضی از خواص کاکائو برای سلامتی عبارت اند از کاهش التهاب، تقویت سلامت قلب و مغز، کاهش قند خون، کنترل وزن و بهبود سلامت دندان و سلامت پوست.

کاکائو مغذی است و می توانید آن را به روش های خلاقانه ای به رژیم غذایی خود اضافه کنید. اما اگر می خواهید خواص کاکائو را به حداکثر ممکن برسانید، توصیه می گردد پودر کاکائوی قلیایی نشده یا شکلات تلخ حاوی بیش از 70 درصد کاکائو بهره ببرید.

به خاطر داشته باشید که شکلات مقادیر زیادی شکر و چربی هم دارد. پس اگر می خواهید شکلات بخورید، آن را به میزان متعادل و در قالب رژیم غذایی سالم و متعادلی مصرف کنید.

منبع: سایت چطور

dorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

منبع: راسخون
انتشار: 26 آبان 1400 بروزرسانی: 26 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 161982

به "11 خاصیت شگفت انگیز پودر کاکائو برای سلامتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "11 خاصیت شگفت انگیز پودر کاکائو برای سلامتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید