بوستان نماینده کامل زبان فارسی در دنیاست

به گزارش مجله سرگرمی، به گزارش خبرنگار خبرنگاران در قزوین، حمید عابدی ها، دکترای زبان و ادبیات فارسی و عضو هیئت علمی دانشگاه پیغام نور در سومین محفل ادبی علامه قزوینی که با موضوع آنالیز شاخص های تمایز بین زبان عادی و زبان ادبی برگزار گردید، گفت: امروز می توان بوستان سعدی را نماینده کامل زبان فارسی در جهان دانست؛ چراکه شاخص های کامل زبان فارسی در این اثر ادبی بی نظیر نمایان است.

بوستان نماینده کامل زبان فارسی در دنیاست

وی بیان نمود: به عقیده بنده اگر بتوان زبان و ادب فارسی را به راهی رو به صعود تشبیه کرد باید بدانیم که زبان فارسی از رودکی بالا می رفته از گردنه های سخت عبور نموده تا به سعدی برسد و از بعد از سعدی نیز از داشته های استاد سخن سعدی بهره گرفته ایم.

این کارشناس زبان و ادب فارسی عنوان نمود: همه داشته های ما در زبان فارسی امروز حاصل رنج عارفانه سعدی، این استاد بی مانند زبان فارسی است.

عابدی ها گفت: شاید در گذشته تمییز و تفاوت قائل شدن بین زبان ادبی و زبان فارسی عامیانه آسان تر بود و زبان پیچیدگی های کنونی را نداشت؛ با این حال توان تشخیص تفاوت های زبان عادی و زبان ادبی به یک مهارت تبدیل شده است.

وی توضیح داد: مطلبی که زبان عادی را به زبان ادبی تغییر می دهد، می تواند موجب این گردد که زبان ادبی از زبان عادی بالاتر برود، قدرت زبان و هنرمندی افراد است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه پیغام نور بیان نمود: به همین خاطر است که از بین 80 میلیون نفر جمعیت ما که به زبان عادی سخن می گویند، افراد کمی به زبان ادبی سخن می گویند.

عابدی یادآور شد: مورد بعدی تخیل است و می تواند خیال انسان را به کار بیاندازد البته منظور ما خیالی نیست که به معنای قوه وهمیه انسان است. قدرت زبان ادبی در تخیل و ایمیجی است که می تواند تصویری در ذهن ما ایجاد کند.

وی افزود: وقتی به زبان ادبی سخن می گوییم، منظور ما این است که تصویرسازی امکانپذیر است و وقتی در زبان ادبی سخن می گوییم، تصویری از روایت بیان شده تداعی می گردد.

این استاد ادبیات و زبان فارسی افزود: به طور مثال وقتی در ادبیات از گل خندید و ابر گریست استفاده می کنیم. جان مداری، انسان انگاری و تشخیص انجام شده است و سخن ما را تصویری نموده است و می تواند تجسمی عینی از آن در ذهن مخاطب ایجاد کند.

عابدی ها گفت: ادبیات و زبان ادبی همه روش های معانی و ترفند های بیان را در خدمت تصویری شدن کلام قرار می دهد و اینگونه است که کلام عادی به کلام ادبی تبدیل می گردد.

وی افزود: البته گاهی از باب تصادف و یا ذوق افراد این تصویرسازی در محاورات روزمره افراد نیز ایجاد می گردد که ممکن است بدون آگاهی فردی باشد اما زیبایی کلام را می افزاید.

این زبان شناس گفت: یکی از مهمترین معیارهایی که سخن ادبی را ممتاز می نماید و از زبان عادی تمایز می دهد، زیبایی است؛ چون هنر ویژگی زیبایی آفرینی دارد و زبان ادبی میتواند زیبا شده زبان فارسی ما باشد.

عابدی ها یادآور شد: قدرت هنر زیبایی آفرینی است و زبان ادبی به زیباترین شکل ممکن بیان می گردد و می تواند به عنوان یک شاخص برای شناسایی تفاوت شکل دو زبان به کار آید.

وی گفت: این همان کاری است که یک ادیب انجام می دهد و با قلم زیبایی آفرین خود به زبان عادی ما شکل زیبایی می افزاید و لغت های معمولی کلام عادی را با بافتی زیبا، عاطفه مند و تخیل آمیز در کنار هم قرار می دهد.

این کارشناس زبان و ادب فارسی با بیان مثال هایی از اشعار سعدی و حافظ به ارائه شاخص های زیبایی شناسی اشاره نمود و گفت: اینکه امروز اشعار حافظ در بین مردم ماندگار شده است، به دلیل رنگ زیبایی و ادبی شدن کلام است که در نظم در چینش کلمات، تزریق احساس و عاطفه و افزودن تصویر و اندیشه فاخر است که ارتقاء سخن عادی به سخن ادبی را امکان پذیر می نماید.

عابدی ها گفت: ادبیات فارسی ارزشمندترین دارایی ماست و باید برای حفظ آن از تمام توان خود استفاده کنیم؛ چرا که میراث ماندگاری که امروز در اختیار ماست، از رنجی است که استاد کلام سعدی برده است و حاصل مسیری است که توسط هزاران ادیب و فیلسوف طی شده است.

این استاد دانشگاه در بخش پایانی این محفل ادبی به قرائت اشعاری از ادیبان عظیم زبان فارسی پرداخت.

پرنده پارسی: پرنده پارسی: آخرین اخبار و مقالات خبری و تحلیلی

دور زمین: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 15 شهریور 1400 بروزرسانی: 15 شهریور 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 107192

به "بوستان نماینده کامل زبان فارسی در دنیاست" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بوستان نماینده کامل زبان فارسی در دنیاست"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید